VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Uitgeefconcern Wolters Kluwer heeft een degelijke reputatie. Het dividend stijgt al jaren, al gaat het niet met grote stappen omhoog. Het bedrijf boekt ook omzetgroei en verbetering van de winstmarges. Maar analisten werpen zachtjes de vraag op of het allemaal niet wat te langzaam gaat?

Wolters Kluwer publiceerde deze week de jaarcijfers over 2017. De omzet groeide met 3 procent tot 4,4 miljard euro. Tegelijkertijd nam de nettowinst met 8 procent toe tot 668 miljoen euro.

De winstgroei was mede te danken aan een verbetering van de winstmarge met 0,6 procentpunt. Wolters heeft onder meer een efficiencyprogramma om de winstgevendheid te vergroten.

Aandeelhouders profiteren mee. Het dividend werd met 8 procent verhoogd naar 85 eurocent per aandeel. Wolters heeft een redelijk goede reputatie wat betreft het dividend. Sinds 2005 is dat jaar op jaar gestegen, zelfs tijdens en na de financiële crisis, al ging dat toen met stappen van 1 eurocent.

Naast dividenduitkeringen geeft Wolters ook via aandeleninkoop geld terug aan de aandeelhouders. De afgelopen twee jaar voor in totaal 500 miljoen euro. Voor 2018 is 400 miljoen euro gepland.

Toch kreeg bestuursvoorzitter Nancy McKinstry tijdens een bijeenkomst met analisten enkele stekelige vragen voor de voeten geworpen. Een van de aanwezige analisten wees erop dat de winstmarge rond de 23 procent nog aanzienlijk lager is dan die van branchegenoten.

De bruto winstmarge van ThomsonReuters is bijvoorbeeld 28 procent, die van RELX, voor zover het in dezelfde sectoren zit, zelfs 31 procent. “Wij zijn ervan overtuigd dat marges verder zullen toenemen met verdere omzetgroei”, antwoordde McKinstry.

Daarmee leek de kous af, maar vervolgens kwam de vraag waarom de vrije kasstroom in 2018 niet toeneemt als de omzet groeit, de winstgevendheid verbetert en de rentelasten dalen? Wolters voorziet voor 2018 namelijk een vrije kasstroom van 725 tot 750 miljoen euro. Geen verbetering ten opzichte van de 746 miljoen euro in 2017.

Hierop antwoordde financieel topman Kevin Entricken dat dit te maken heeft met de timing van betalingen. Zo ontstond desondanks het beeld dat het allemaal wel wat sneller zou kunnen bij Wolters Kluwer.

Vooralsnog is dit beperkt tot analisten. Op de beurs staat het aandeel Wolters Kluwer in de buurt van de hoogste stand ooit. Maar met een dividendrendement onder de 2 procent lijkt het aandeel tamelijk hoog geprijsd.

Vanuit deze waarderingsmaatstaf bekeken, zou Wolters wel wat extra dividendgroei kunnen gebruiken. Uiteindelijk kan het dividend alleen stijgen als de vrije kasstroom stijgt en dat kan alleen als de omzet groeit, marges verbeteren en klanten netjes op tijd betalen.




Gerelateerde artikelen